Menu Close

Mennyire akarsz egy működő, egyedi weboldalt?

Ezt a bejegyzést Dan Sullivan könyvében olvasott szemléletmód inspirálta. Eddig én sem láttam ennyire tisztán, hogy amit el akarunk érni – legyen akár az egy jól menő vállalkozás, több pénz, több idő, jobb kapcsolatok, önmegvalósítás – milyen módon kell akarni. Amikor már valóban akarod az említett szabadság tényezőket (pénz, idő, kapcsolatok, önmegvalósítás) akkor egy eredményesen működő és egyedi weboldal sokat segíthet az elérésükben, fenntartásukban, jobbításukban. 

akard_amit_akarsz
Dan Sullivan: Akard, amit akarsz! c. könyvének borítója

Hiszem, hogy a könyvben olvasott meglátások, tapasztalások Téged is ráébresztenek, hogy milyen módon kapcsolódnak össze a céljaid, az „akaró” gondolkodásmód,  a szabadság a bőségben való látásmód,  a kreativitás az együttműködés és a weboldalad. 

Maslow kontra Sullivan

A jól ismert Maslow piramis szerint működő vállalkozás a szűkösség elvei szerint halad egy tökéletes „én” irányába. Akiknek szükségleteik vannak külső reakciók (más emberek) alapján ítélik meg saját magukat, minden áron a biztonságra törekszenek és reaktívak. Pl: aki 10 évvel ezelőtt készítette a weboldalát és úgy érzi, hogy mivel már van, nem kell rajta semmit csinálni, nem szükséges fejleszteni, változtatni ebbe a csoportba sorolható.

A Sullivan „akarói” pedig a szabadságot keresik, belülről motiváltak, kreatívak és bőség szemléletben gondolkodnak. Azaz az akarás itt egy független motiváció, amely belülről fakad és szoros összefüggésben áll a miért-ünkkel. A bőség szemléletnél a lehetőségek korlátlanok, pont ezért a versengésnek sincs értelme, ebből születnek aztán azok az eredmények amiket senki sem gondolt lehetségesnek. Mélyen hiszek abban, hogy a mai világban már folyamatosan összhangban kell lennie a szakmai, egyéni fejlődésnek és az online jelenlétnek. 

Versengés, verseny

Számtalan hasonló honlap van ugyanazon szolgáltatás vagy termék kategóriáknál, akik pont az egyediség, különbözőség hiánya miatt kényszerítik magukat a konkurenciaharcokra. Pedig csak az önmagunkkal való versenynek van értelme. Azaz a folyamatos fejlődésnek. A másokkal való verseny energiaelszívó hatású, ha valaki az unikum kompetenciája területén érvényesül akkor erre nincs is szüksége. 

verseny
Versenyezni csak önmagunkkal érdemes!

Magyarázkodás

Steve Jobs
Steve Jobs, aki nem magyarázkodott!

Sokszor hajlamosak vagyunk önigazolásként magyarázatokat gyártani, pedig egy rutinos „akaró” csak akarja amit akar. Mivel eleve új dolgot teremt és nem mástól vesz el, nincs értelme megmagyarázni, hogy miért akarja. A nagy kedvenceim Steve Jobs és Henry Ford is csak megteremtették amit akartak és átalakították az őket körülvevő világot. A nagy újítók először csak maguknak újítanak, így ők válnak a világ legjobb problémamegoldóivá.

A négy szabadság

  1. Az idő szabadsága: ez azt jelenti, hogy úgy osztjuk be az időt ahogy akarjuk
  2. A pénz szabadsága: nincs felső határa a pénz csinálásának
  3. A kapcsolatok szabadsága: eldönthetem kivel akarok