Menu Close

Mi volt az év PANTONE színe az utóbbi 10 évben?

A szín definiálásához a Pantone cég ügyvezető igazgatóját Leatrice Eiseman-t idézem: „A szín mindig egy része volt annak, hogy az emberi kultúra, hogy fejezi ki a különböző korokhoz való hozzáállását, érzéseit.”

Bevallom valamilyen megmagyarázhatatlan varázslatot érzek a színekkel kapcsolatban. Hiszek a mélyebb tartalmukban, hogy általuk tudat alatt különböző hatások, érzetek aktiválódnak. Szeretem egységébe, rendszerbe kezelni őket, örülök, hogy a hexa kódok, RGB, CMYK számok alapján teljesen beazonosíthatóak és következetesen használhatóak akár offline akár online felületen. A Pantone Színegyeztető Rendszer célja is a színek szabványos kezelése. A Pantone cég minden évben kiadja az év színét, melyet az utóbbi 10 évre visszamenőleg összegyűjtöttem ebben a bejegyzésben.  

pantone
A Pantone Rendszer szabványosan kezeli a színeket.

Az év színe 2019-ben az Élő korall

Élénk és élet igenlő narancs egy kis arany felhanggal – írta róla a Pantone cég. Ez a Living Coral vagy élő korall melynek száma a 16-1546. Szimbolikus jelentése: szeretet, empátia, önmagunk szeretete a függetlenség megtartásával, mégis együtt élve. A boldog szerelem színe. 

Élő korall Pantone
A Pantone 2019-ben az év színének a Living Coral-t /16-1546/ azaz az Élő korallt választotta.

Ahogy környezetünk egyre zordabb, úgy válunk mi is egyre hidegebbé és egymástól távolivá. Reméljük, hogy a korallzátonyok inspirálta szín lágyságával és élénkségével melegséget visz majd mindenki életébe. Időnk nagy részét a digitális világban töltjük, melyben üdítő kikapcsolódást nyújt a Living Coral kedvessége. Van ebben a színben valami barátságos, meleg és optimista jellemeg, ami a design és az otthonok tereiben is népszerűvé teszi. – fogalmazott a Pantone Color Institute vezetője. 

Tekintsd meg a Pantone 9 másodperces videóját inspirálódás céljából:

Az év színe 2018-ban az Ultraviola

Az Ultraviolet vagy Ultraviola melynek száma: 18-3838, mágikus kisugárzással rendelkezik, drámaian provokatív mégis modern és eredeti. A kék és piros találkozásában kiteljesedő lila szín egyszerre nyugtat és vitalizál, így növelve energiaszintünket.