Menu Close

Mit tanultam Napoleon Hilltől 30 nap alatt?

Második éve olvasom egy üzleti csoporttal Napoleon Hill: „Gondolkodj és gazdagodj!” című könyvéből a KITARTÁS fejezetet február 20.- án. Ebben az évben 30 napon keresztül olvastuk minden egyes nap ezeket a gondolatokat. Én naponta kiválasztottam 1-1 aznapra fontos szót, gondolatot és valamit cselekedtem is azzal kapcsolatban. Ebben a bejegyzésben leírom a tapasztalataimat, meglátásaimat ezzel a kihívással kapcsolatban. 

napoleon hill
Napoleon Hill: Gondolkodj és gazdagodj könyvének borítója

A kedvenc könyveim azok amelyek időtálló gondolatokat tartalmaznak, mint amilyeneket Napoleon Hill is megírt. Jellemző, hogy ezek mélyebb gondolatmenettel, logikusabb, komplikáltabb összefüggés rendszerrel rendelkeznek. Tipikusan „nehéz” olvasmánynak számítanak, pont ezért nagyobb értéket képviselnek, annak aki rászánja az időt a megértésükre. 

Hogyan csináltam végig ezt a kihívást?

A célom az volt, hogy 30 nap alatt erősítve a kitartásomat elolvassam, értelmezzem a KITARTÁS fejezetet és cselekedjek is hozzá. Természetesen ez égő vággyal is párosult, hiszen nagyon szeretek olvasni. A tervem az volt, hogy a Wunderlist nevű programban vezetem és kipipálom azt a napot amikor készen vagyok, valamint a jegyzetbe leírt gondolatot és hozzárendelt részfeladatot elvégzem. 

A kitartó olvasás eredményei

Kezdetben reggelenként, majd esténként olvastam. Volt olyan amikor a gyerekeimnek (10 és 11 évesek) olvastam fel esti mese helyett, de volt olyan is amikor külföldi utunkról fáradtan az utazás alatt olvastam hangosan, attól tartva, hogy ha csak csendben magamban olvasnám a fáradtságtól elaludnék. Igen, volt olyan is, amikor már azt éreztem, hogy kívülről tudom a 18 oldalt, de szerencsére a kitartásom győzött és akkor is elolvastam a napi adagot. De nézzük mely területeken profitáltam belőle. A 30 napi eredményt 7 főbb téma köré csoportosítom:

Letisztultak az üzleti céljaim

Abban is gyakorlatot kell szerezni, hogy az ember hogyan fogalmazza meg határozott módon a célját. Ehhez szükséges egy pontos határidő és számszerűsíthető, ellenőrizhető konkrét lehetőleg tömör leírás. Év elején ezt még csak nagy vonalakban tudtam megtenni, mert nem láttam pontosan az irányt, de mostanra világossá vált az is. A célokkal kapcsolatban már írtam korábban egy bejegyzést melynek címe: Hogyan függ össze a weboldalad a céljaiddal? Nekem sokat segít ha valamilyen vizuális módon látom magam előtt, hogy mit akarok elérni. Ehhez úgynevezett álomtablót alkalmazok, egy sima parafa táblán mindig szem előtt tartom a célokat, ezek pedig egyszerűsítik a döntéshelyzeteket, és segítenek az „úton” maradni. 

Több dolgot befejeztem amit félbehagytam

befejezés
Érdemes befejezni az elkezdett dolgokat.

Mindegy milyen kis dolgok maradnak befejezetlenül, egy idő után káoszt eredményeznek és tudat alatt visszatartanak az újaktól. A 30 nap alatt ez a könyv elég motivációt adott, hogy korábbi befejezetlen dolgaimba is kitartást tanúsítsak és végig csináljam őket. Megtanultam, hogy amíg a futó projektek nincsenek kész, vagy nem döntök arról, hogy más irányba induljak addig nem érdemes új dologba belekezdeni.